Barszcz ukraiński
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mrożonki barszcz ukraiński ZPS „Maków”
- 6 szklanek rosołu (może być z kostki)
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 4-5 ziemniaków
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
Porcja dla 3-4 osób.
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć na noc w gorącej wodzie. Rano wodę odlać zalać ciepłą, posolić i gotować do miękkości. Do gotującego się rosołu dodać listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy będą lekko miękkie dodać zawartość opakowania mrożonki barszcz ukraiński ZPS „Maków” i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki i warzywa będą miękkie dodać ugotowaną fasolę i koncentrat pomidorowy. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać wyciśnięty czosnek. Na koniec dodać do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru.
Porcję zupy udekorować kleksem śmietany. Podawać na gorąco.