Barszcz ukraiński

Kulinarne Inspiracje

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mrożonki barszcz ukraiński ZPS „Maków”
  • 6 szklanek rosołu (może być z kostki)
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Porcja dla 3-4 osób.

depositphotos_1918148-Borscht_600px

PRZYGOTOWANIE:
Fasolę namoczyć na noc w gorącej wodzie. Rano wodę odlać zalać ciepłą, posolić i gotować do miękkości. Do gotującego się rosołu dodać listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy będą lekko miękkie dodać zawartość opakowania mrożonki barszcz ukraiński ZPS „Maków” i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki i warzywa będą miękkie dodać ugotowaną fasolę i koncentrat pomidorowy. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać wyciśnięty czosnek. Na koniec dodać do smaku sól, pieprz i szczyptę cukru.

Porcję zupy udekorować kleksem śmietany. Podawać na gorąco.