Kalafior
2. warzywaSKŁAD:
- kalafior różyczki
KULINARNE INSPIRACJE:
Kalafior jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych oraz ryb.
Świetnie smakuje również podawany na gorąco jako danie jarskie.
Gotowy już w 7-10 minut!
Wartość energetyczna: 84kJ / 22kcal
Białko: 2,2g
Węglowodany ogółem: 4,5g
Tłuszcz całkowity: 0,2g
PRZED GOTOWANIEM:
Zamrożony kalafior wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.
GOTUJEMY:
Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 7–10 minut.Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczek na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczki na 1 litr wody). W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu kalafior odcedzamy.
SPOSÓB PODANIA:
Podając, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.
Smacznego!
CZY WIESZ, ŻE:
- Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera:
pierwiastki: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny
witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, C;
- W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku.
Masa netto | Opakowanie zbiorcze | |
---|---|---|
Opakowanie detaliczne | 0,4 kg | 20 x 0,4 kg = 8 kg |