Kalafior

2. warzywa

SKŁAD:

  • kalafior różyczki


KULINARNE INSPIRACJE:

salatka-z-kalafiora
 

Kalafior jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych oraz ryb.
 
Świetnie smakuje również podawany na gorąco jako danie jarskie.

 
Gotowy już w 7-10 minut!

Wartości odżywcze produktu w 100g
Wartość energetyczna: 84kJ / 22kcal
Białko: 2,2g
Węglowodany ogółem: 4,5g
Tłuszcz całkowity: 0,2g


PRZED GOTOWANIEM:

Zamrożony kalafior wyjmujemy tuż przed gotowaniem, nie rozmrażamy.


GOTUJEMY:

Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 7–10 minut.Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczek na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczki na 1 litr wody). W połowie gotowania do wody można dodać mleka. Po zagotowaniu odkrywamy garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu, potem dogotowujemy pod przykryciem. Aby sprawdzić, czy kalafior jest już ugotowany, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowy.


PO UGOTOWANIU:

Po ugotowaniu kalafior odcedzamy.


SPOSÓB PODANIA:

Podając, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Smacznego!

CZY WIESZ, ŻE:

  • Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera:
    pierwiastki: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny
    witaminy: K, B1, B2, B3, B5, B6, C;

 

  • W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku.
Masa netto Opakowanie zbiorcze
Opakowanie detaliczne 0,4 kg 20 x 0,4 kg = 8 kg