Zapiekanka z makaronem, brokułami, pieczarkami i boczkiem
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI:
- 400 g makaronu Penne
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 opakowanie mrożonego brokułu ZPS „Maków”
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g śmietany 30 %
- 1 szklanka wody
- 150 g startego sera mozzarela
- Zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
Porcja dla 6 osób.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (al dente). Cebulę pokroić na paseczki, rozgrzać na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojone w paski pieczarki i razem usmażyć. Opakowanie mrożonki brokuł ZPS „Maków” ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu brokuł odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w cienkie plastry, usmażyć na patelni. Śmietanę połączyć z wodą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i zagotować. Na spód naczynia żaroodpornego położyć część makaronu, na niego brokuł, pieczarki, resztę makaronu i boczek. Zalać śmietaną i posypać startym serem. Włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiec przez ok. 10 min.