Zupa pieczarkowa
Kulinarne InspiracjeSKŁADNIKI:
- 1 opakowanie mrożonki zupa pieczarkowa ZPS „Maków”
- 1 l lekkiego rosołu z drobiu (może być z kostki)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- szklanka gęstej śmietany
- przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
- posiekana natka pietruszki do posypania zupy
Porcja dla 3-4 osób.
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie paski cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Całość zasmażamy. Do gotującego się rosołu dodajemy opakowanie zupy pieczarkowej ZPS „Maków” i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy zasmażoną cebulę z pomidorami i gotujemy nadal aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawiamy zupę do smaku, zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną.
Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.